| |     latinica | english  
Насловна
16. јуни 2015.: Хвала вам др. Јовићу - поносни смо на вас!

Уз захвалност BBC-у, молимо вас да кликнете на следећи линк: http://www.bbc.com/news/world-africa-33086843?SThisFBЧланак о Србији у замбијским новинама

Замбијске дневне новине ”Zambia Daily Mail", у свом издању од 05. маја 2015. године, објавиле су чланак о Србији и спремности обе земље да се традиционално пријатељски односи две земље подигну на знатно виши ниво.


Oпширније...
Србија за обнављање сарадње са Замбијом

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се 15.04.2015. са министром иностраних послова Републике Замбије Херијем Калабом.

Министар Дачић је на конференцији за новинаре након састанка рекао да је ово прва посета неког замбијског званичника на овако високом нивоу после дугог низа година и да је министар Калаба дошао на његов позив.

 


Oпширније...
СРБИЈА ПОНОВО ИЗАБРАНА У ИЗВРШНИ САВЕТ СВЕТСКЕ ТУРИCТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ
Током недавног заседања Генералне скупштине Светске туристичке организације (UNWTO) које је одржано у Ливингстону (Замбија) и Викторијним водопадима (Зимбабве), Србија је поново изабрана за чланицу Извршног савета ове организације.
 
 

 

 

Oпширније...
МОТОЦИКЛОМ ДУЖ АФРИКЕ

Слободан Вукојевић, моториста или,  речено модерним, уобичајеним српским жаргоном, бајкер, је на свом путовању од Врњачке Бање, преко Каира, за Кејптаун, пре неколико дана, из Дар ес Салама, дошао у Лусаку где је провео извесно време ради неопходног сервисирања и поправки на мотоциклу.

 

 

 


Oпширније...
ДОБРА ВЕСТ

 

Милици Јовановић је 22. маја у Бечу успешно урађена друга тансплантација матичних ћелија и то би требало да стави тачку на њено дугогодишње лечење.

Милица се сада успешно опоравља и добро осећа.

Прави резултати захвата ће бити видљиви за око три месеца, када ће бити обављена контрола.   

 ХУМАНИТАРАНА АКЦИЈА ДИЈАСПОРЕ

Окупљање припадника српске дијаспоре у Замбији, крајем априла, у просторијама Амбасаде Србије у Лусаки, поред пријатног дружења, била је и прилика да се, на иницијативу гђе Иване Маглов-Поповић, покрене акција прикупљања помоћи за лечење Милице Јовановић из Петроварадина.

 

Милица Јовановић, осмогодишња девојчица се бори са многобројним здравственим проблемима (крварење и цисте на мозгу, крварење на очном дну, Кронова болест). Имала је две операције на стомаку, пет операција очију, многобројне тешке терапије. Због обилног крварења и цисти на мозгу има епилепсију и синдрoм поремећаја пажње.

Могућности лечења у здравственим установама у Србији су исцрпене и последња нада за Милицу и њену породицу (мајка јој је такође тешко оболела) је терапија матичним ћелијама која може да се спроведе једино на клиници у Бечу, по укупној цени од 10.000 евра.

 

Српска дијаспора у Замбији је, само за десетак дана трајања акције, прикупила 2600 УСД, што је одмах дозначено на рачун за помоћ малој Милици.

 Вести
16. јуни 2015.: Хвала вам др. Јовићу - поносни смо на вас!
Чланак о Србији у замбијским новинама
Србија за обнављање сарадње са Замбијом
СРБИЈА ПОНОВО ИЗАБРАНА У ИЗВРШНИ САВЕТ СВЕТСКЕ ТУРИCТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ
МОТОЦИКЛОМ ДУЖ АФРИКЕ
ДОБРА ВЕСТ
ХУМАНИТАРАНА АКЦИЈА ДИЈАСПОРЕ
Архива вести