| |     latinica | english  
Насловна
Србија за обнављање сарадње са Замбијом
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се 15.04.2015. са министром иностраних послова Републике Замбије Херијем Калабом.
 
Министар Дачић је на конференцији за новинаре након састанка рекао да је ово прва посета неког замбијског званичника на овако високом нивоу после дугог низа година и да је министар Калаба дошао на његов позив.
 
Министри спољних послова Србије и Замбије сложили су се да је потребно развијати традиционално пријатељске односе две земље, који потичу из доба бивше Југославије, и да ваља унапредити трговинску размену 

Шеф српске дипломатије је указао да обнављање билатералне сарадње треба да се огледа у чешћим политичким контактима, али и у међусобним подршкама. Министар Дачић изразио је захвалност Замбији на принципијелном ставу, јер та земља није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије. „Њихов став је за нас веома коректан и прихватљив, а то значи да они сматрају да без договора не треба повлачити било какве једностране потезе'', рекао је Дачић.

Министар Калаба је рекао новинарима да је тужно што Србија и Замбија нису неговале односе кроз економску размену, која је сада скоро па непостојећа и додао да његова земља жели сарадњу нарочито у области економије, културе, војске, пољопривреде и спорта. Он је нагласио да је пословна заједница Београда добродошла у Замбији.

Калаба је поновио да његова земља није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и да неће донети никакву одлуку док дијалог Београда и Приштине не буде приведен крају.
 


Верзија за штампу
Вести
16. јуни 2015.: Хвала вам др. Јовићу - поносни смо на вас!
Чланак о Србији у замбијским новинама
Србија за обнављање сарадње са Замбијом
СРБИЈА ПОНОВО ИЗАБРАНА У ИЗВРШНИ САВЕТ СВЕТСКЕ ТУРИCТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ
МОТОЦИКЛОМ ДУЖ АФРИКЕ
ДОБРА ВЕСТ
ХУМАНИТАРАНА АКЦИЈА ДИЈАСПОРЕ
Архива вести